Astronomii au surprins prima imagine a materiei întunecate din Univers
Materia întunecată a fost intuită în urmă cu câteva decenii, dar a rămas întotdeauna aproape imposibil de observat.
Acum, astronomii au reușit să creeze prima imagine compusă a unui filament de materie întunecată, care conectează galaxii din Univers.
”Imaginile ne duc cu un pas mai departe față de predicții și ne oferă ceva ce putem vedea și măsura”, spune Mike Hudson, profesor de astronomie la University of Waterloo, din Canada. Materia întunecată este o substanță misterioasă care ar reprezenta aproximativ 27% din Univers, iar aceasta nu emite, nu reflectă și nu absoarbe lumină, fiind imposibil de detectat, în afara momentelor când exercită forțe gravitaționale sau când alterează lumina galaxiilor distante, producând efectul de lentilă gravitațională.
Hudson și coautorul lucrării, Seth Epps, au folosit efectul slab de lentilă gravitațională pentru a surprinde imaginea materiei întunecate. Efectul produce ilustrații ale galaxiilor care apar ușor deformate datorită unei mase precum materia întunecată.
În cadrul lucrării, cei doi au arătat că s-au folosit de două seturi de date, un catalog de grupuri de galaxii care erau deformate, dar și un catalog de galaxii care aveau distanțele măsurate corect. Mai bine de 23.000 de perechi de galaxii au fost combinate, acestea fiind localizate la aproximativ 4,5 miliarde de ani-lumină.
Astfel, cei doi au reușit să creeze o imagine compusă sau o hartă care ne arată prezența materiei întunecate între galaxii. Hudson arată că filamentul din ”imagine” reprezintă media celor 23.000 de galaxii, relatează seeker.com.
Teoria Big Bang prezice că variațiile densității materiei din primele momente ale Universului au dus la crearea unei ”pânze” de filamente, împrăștiate în tot spațiul. Conceptul de materie întunecată a fost introdus inițial în 1933, de către Fritz Zwicky, când măsurătorile galaxiilor dintr-un grup au indicat că trebuie să existe de cel puțin 10 ori mai multă materie invizibilă în acea zonă.